המצאה מעניינת ובלבול גדול
בראשית היו חניונים של החברה להגנת הטבע ועוד כמה…
רוב החניונים היו פעילים בכל השעות וכמובן שבתוך כך בשעות הלילה, כלומר – חניוני לילה. כלומר חניון או חניון לילה זהו מושג או ביטוי שאנו מכירים. בדרך כלל חניונים של רשות הטבע והגנים. בהמשך צמחו חניונים רבים נוספים של יזמים עצמאיים פרטיים. במרוצת הזמן ועם התפתחות תרבות הפנאי בישראל, החלו לשגור להם ביטויים נוספים שהתגנבו לתוך הנישה הזו של החניונים המוכרים לנו דאז, חלקם עוד משנות ה 70 המוקדמות ויחידים נוספים אף קודם לכך בסוף שנות ה – 60. המושגים החדשים לכאורה שהחלו לתפוס כיוון היו החאנים והאורחנים. כתבת הסבר בנושא של שני אלה ניתן לקרוא כאן באתר חאן ואורחן. ובכן, מה קרה לרשות הטבע והגנים שיום אחד לאחר שכולנו כבר מכירים את המושג חניונים (של החברה להגנת הטבע דאז), ובמיוחד חניונים של רשות הטבע והגנים דהיום, ומחליטה על מיזם אינטרנטי מעניין בוחרת לקרוא לו אורחן לילה. למיטב הזיכרון, האתר הזה עבר גלגולים מספר עד לתצורתו הנוכחית המוזרה, המזעזעת, אשר לה ולארגון ממסדי נדמה כי כל קשר הוא מקרי בהחלט (נושא שיש בהחלט מקום לברר אותו). אם הרשות היתה מעוניינת לשים דגש על תחום חניוני הלילה לטובת הציבור, אז מדוע לא השתמשו בביטוי חניוני לילה וזהו? מה קרה, או מדוע החליטה הרשות לשיים את המיזם בתואר המפוצץ והלא מובן: אורחן לילה? ולמה לא חאן לילה, חניון לילה (ברירת המחדל שכבר הזכרנו)? או תחנת לילה, עצירת לילה? לינת לילה, או לילה בטבע? ואם כבר בחרו בביטוי אורחן, אז מדוע אין התייחסות לפירוש המושג אורחן? ובכלל, מישהו בינינו יודע את פירוש המילה הזו? מה זה אורחן? מה זה חאן? מה מבדיל ביניהם?
בקצרה על ההבדל היסודי בין אורחן לחאן:
אורחן, אורחנים
אורחנים יהיו בדרך כלל בעלי מבנים בנויים (בנייה רגילה), הראשונים שבהם היו על פי רוב הקיבוצים, אשר נותרו עם יחידות פניות עקה ההגירה השלילית של התושבים, או שהסבו מבנים לא נחוצים והפכו אותם לאורחן. מה זה אורחן, סוג של מלון דרכים עממי וצנוע, מתאים למשפחות או קבוצות, בעלות עממית יחסית אשר בו ניתן למצוא את כל סוגי השירותים הנדרשים למפונקים שבינינו אבל בעלי משפחה נרחבת יחסית ואשר התקציב בכיסם אינו בלתי מוגבל. חניה קרובה, מדשאות, אטרקציות, שימוש בבריכה המקומית וכן הלאה.. בהמשך הוקמו אורחנים נוספים ביישובים שונים דגומת מושבים או יישובים קהילתיים אחרים, או יזמים שהקימו מאפס עם תוכניות מאושרות על קרקע ציבורית בהסכם חכירה שתשלום כשהמיזם משרת (לכאורה או לא..) אינטרנסים של פנאי של הציבור. במילים מסכמות האורחן הוא החאן של המתפנקים..
חאן, חאנים
בזהירות הראויה, נוכל לומר כי החאנים הוא הטרנד החזק ביותר בתרבות טיול הפנאי בישראל. למען ההבהרה – נאמר קיימים אורחנים בהגדרה, אשר בלי משים, מודע או דעת בחרו בתואר חאן, אף שהמרכיבים שלהם הם מרכיבים המאפיינים יותר אורחן מאשר חאן. ועוד, במסגרת המאמץ לספק למטייל הישראלי כל סוג של אירוח ולינה, ישנם אתרי לינה רבים אשר מכילים את שלל או אפילו כל סוגי מרכיבי הלינה, החל ב: קמפינג, אוהלי אירוח (חאן), חדריאירוח/חדרי הארחה/בית הארחה ויהיו נועזים שישתמשו במילה אכסניה (עונים על הביטוי – אורחן) וכלה ביחידות של צימרים מפוארים למתפנקים הגדולים שבינינו. בחזרה לחאן, אז החאן למעשה יהיה הבחירה של הילדים שלנו.. הוא יהיה יותר פתוח, יותר בטבע, יותר טבעי, הוא יהיה עשוי/בנוי חומרים טבעיים ממוחזרים, החאן יכלול בתוכו גם מתחם קמפינג, אוהלים מתצורות שונות – מודרניות – אוהלי קמפינג סטאנדרטיים, בדואיות – אוהל בדואי קטן או גדול, בד"כ על תשתית מודרנית שלדת צינורות או דומה לאריכות חיים ועמידה בפגיע סופות, לעיתים אף צבאיות – אוהל צבאי שנרכש מעודפים או יצא ממחזור התקן של צבע (אוהל 12 וכד'), ועד לאוהלים/מאהלים גדולים מבוססי עץ במיטב הארכיטקטורה המדברית, מעץ של עמודי חשמל או מחומרים אטרקטיביים ברוח הפרגולות המודרניות, ובלוויית יריעות רועים, יריעות צמר גמלים, כבשים, עזים או אחר, הם נראים ממש מצויין ואוטנטיים.. בחאן יהיה בדרך כלל מבנה ציבורי אחד גדול או יותר מאחד אשר ישמש לקיום מפגשים גדולים של קבוצות, סדנאות ופעילויות ברוח עכשווית, כשאותו מבנה או המבנה הנוסף ישמש למטבח מרכזי סוג של חדר אוכל, בין אם בישיבה נמוכה על מזרנים, ועד לריהוט נמוך מסוג ריהוט הזולה או רהיטי "סיני", ועד לשולחנות וכסאות או ספסלים בגובה ישיבה רגיל דוגמת שולחן/ספסל קרן קיימת. לאלה ביניכם שאין בעיה עם שינה בגובה נמוך, גובה רצפה. בחאנים תמצאו מקלחות ושירותים משותפים, אמנם המקלחות עם מחיצות/קירות הפרדה לשמירת צנעת הפרט והפרטיות. רמת התחזוקה וההשקעה במקלחות והשירותים היא גבוהה ורמת תחזוקתה טובה מאוד, ז"א לאתרגישו הזנחה, תנאי השירותים והמקלחות יהיו טובים, ואם לא ממש טובים אז בהחלט מספקים. על פי רוב החאן עושה את זה לילדים בגדול על פני האורחן. אין זאת אומרת שערכו של האורחן נמוך יותר, יש לו את הקהל שלו, ובסביבות האורחן ביישובים קיבוצים, יהיה ערך מוסף של בריכת שחייה למשל, ג'קוזים, ספא וכדומה לאלה..
במילים פשוטת ולסיכום – חאן:
החאן יהיה יותר "פשוט" לכאורה, יותר טבעי, יותר ארצי וקרוב לרצפה.. הוא ישדר תחושת חופש ומרחב, יותר "עממי", יותר בגובה העיניים ולבני הגיל הצעיר יהיה חוויתי יותר ומהנה יותר.
האורחן יהיה מבנה בנוי עפ"ר בבנייה סטאנדרטית (ישנה או חדשה), הוא גם יספק מרחבים, מדשאות מסודרות יותר, שבילים סלולים, אבל מעל הכל מיטות מסודרות ומקלחות אישיות, לכל יחידת מגורים תהיה בדרך כלל אפשרות לבשל לעצה במטבחון קן אך מודרני ומספק, פלטה, מיקרו (מישו אמר טלוויזיה וכבלים.. היי מתחילים להיסחף כאן..), ויהיה גם חדר אוכל ואולי מטבח מרכזי מסודר יותר מן הסוג שאנו מכירים בבתי מלון קטנים או בתי הארחה, או יותר מכך, המקום יספק שירותי האכלה, כלומר חדר אוכל/מסעדה בתשלום עם אוכל מסודר.
במילים פשוטת ולסיכום – אורחן:
האורחן אינו נופל, מנצח או מפסיד לאן, הוא אחר, ממוסד יותר, נוח יותר ל"הורה העייף", או סתם לאוהבי הנוחות, הוא גם יהיה יקר יותר מן הסתם, אך עדיין עממי דיו בהשוואה לבתי מלון, הוא יהיה החופשה המושלמת למשפחה שלא אוהבת מעליות וחניות ושטיחים מקיר לקיר, בל בוי ומלצרים, תהיה בריכה (או ים) והילדים ישובו הביתה מרוצים מלאי חוויות. האורחן הוא בעצם ה"בורגני" בין השניים, ובעצם לא לחטוא לאמת רוב האורחנים (אשר רובם בסך הכל נמצאים עדיין בקיבוצים), יהוו שם חדש לצורך לשלוף את הקיבוץ מהעידן ומדבקה של בית הארחה, חדרי אירוח אשר מן הסתם נשמעים פרווה נטולי סקסיות. האורחן "הציל אותם"…
פרויקט תמוה משהו…
מן עבודה בסוג של מחטף. לא מקצועי מספיק, נראה לא גמור, וכך גם מאפייניו.
היטיב לכתוב על כך גילי סופר באתר Xnet של ידיעות אחרונות.
האמת שהוקל לנו במידת מה, כי חשנו תרעומת רבה על הספין הפופוליסטי הזה.
כבר מזמן חשבנו לכתוב על כך ולא נכביר על שכתב גילי.
כל מילה מיותרת.
אבל נוסיף זווית משלנו פעילי תיירות מן הותיקים שבתיירות הנגב המודרנית (נאמר 10 שנים אחרונות).
אז אל תגידו שאנחנו משמיצים:
אורחן לילה. אתר ממשלתי חדש – ומאכזב
מה זה אורחן לילה?
צירוף מילים מוזר. חפשו פירוש, ביאור או הבהרה לביטוי אורחן באינטרנט ותגלו שאין חיה כזו למעט כאן באתרנו ,חאן ואורחן, אשר בו אנו
מרהיבים ואך ורק על סמך נדודים של שנים בין אתרי תיירות שונים, ולמידת מאפיינים והגדרות מהיכרות עם התיירנים / בעלי האתרים עצמם.
מי שיש לו מושג אחר, או מעוניין להשיג על הגדרתנו, הרי שהוא מוזמן להגיב בדף הפייסבוק שלנו. אנחנו נפרסם התגובה גם בתוך האתר.
אז מה בעצם אנו טוענים? – החיבור בין שתי המילים צורם משהו. המושג אורחן שרובכם לא באמת יודעים מהו, מרמז יותר לכיוון האירוח, עובדה היא שרבים מחדרי ההארחה בקיבוצים נקראים אורחנים, ומדוע?
הקיבוץ שנתפס כ"מלך" בתי ההארחה, חדרי האירוח והוורסיות הדומות, ביקש לעצמו מפלט מן התואר הרדום, הבינוני הזה משהו שמקבע אותם בארכיוני התיירות משנות ה70 וה 80.
זכור לי אחד כזה בקיבוץ הגושרים בו התארחנו אנוכי ואבי שליווה בזמנו שיירות של טנקים לגולן הסורי במלחמת יום כיפור.
בחירה במושג אורחן, היוותה בקיבוצים שינוי מהותי במכירת אתר הלינה והאירוח ומבלי להשקיע כמעט דבר.
שיקול ותפיסה נכונים למי שחיפשו לצאת מן הקיבעון הזה.
במושג אורחן, יש שיכתבו אורחאן, יש שורש ברור של התואר היוצא "אורח" או "אירוח". מכאן הוא, שאירוח יהווה בדרך כלל סוג של ביקור ו/או שהייה מעט ממושך יותר מאתר חנייה קצר/ה או סתם לינת לילה / לינה לילית.
האורחנים מציעים כיום וכמובן שבתשלום בלבד, שפע פעילויות ואפשריות לינה ומטרתם למכור חבילות ולינות ארוכות ככל האפשר, אליהן מצטרפות פעילויות ואטרקציות אטרקטיביות למכביר ותפריטי אוכל מושקעים.
על כן חברים צירוף המילים הזה הוא שגוי, מגוחך ופשוט לא נדבק ביחד. נקודה. קופירייטינג נכשל, שאף נרהיב ונאמר
כי יתכן רק עליו "יפול דבר" תרתי משמע.
מי הוא הוגה הרעיון והשם, מי עומד מאחורי הקמפיין הכושל והמושקע הזה, איזה קופירייטר וחברת פרסום, אין אנו יודעים, אך אנו ממליצים להם לקרוא שורות אלה.
ואם בביקורת עסקינן, אז אין אנו מבקשים ליצור רושם כי רק שלילה על לשוננו כי אם גם תיקון.
אורחן לילה שהפיינתו העיקרית לחניונים, חניוני לילה, חניוני קק"ל ואחרים, רבים מהם ואולי רובם (אמורים להיות) חינמיים, ועל כך כתב כבר לפנינו
גילי סופר, הוא שם שגוי.
אם תבקשו לשמר צמד מילים הרי שהבחירה והחיבור יהיה נכון יותר בצירוף המילה חאן!!!!
וביחד:
חאן לילה.
לאורך ההיסטוריה תמצאו שהמילה ו/או ביטוי החיפוש חאן, יתאים יותר למושג חנייה, חניית לילה, מלון דרכים, פונדק וכד'.
בחאנים היו עוצרות שיירות הנוודים והסוחרים בדרכם חוצת המדבריות, יבשות ומדינות, שם ניתן להם מזון וצידה
לבהמות, לבקר, לסוסים, העדרים ובוודאי לאנשים.
בחאנים היו אורוות, מכלאות, חדרים קטנים ללינה, חדרי אוכל קטנים או גדולים ושאר שירותים בסיסיים עבור מי שהשכים הלאה לדרכו.
זהו.
האם הקמפיין בעל התקציב הדמיוני הזה יתרומם? אנו טווענים שקמפיין אורחן לילה נכשל עוד בטרם החל.
שמישהו יחסוך את הכסף הזה ויעשה חשיבה מחדש. חבל. עוד יריה פופליסטית של אהוד אולמרט ראש ממשלה שחיפש
יוקרה והטיית חיצי ביקורת למקומות של קצירת רווחים פוליטיים.
התוצאה ניכרת לעין.
שמואל עצמון
אינטרנטיק